Dit afstudeerproject is gemaakt in samenwerking met Robin Appeldoorn
Hoe kan de toegankelijkheid en inclusiviteit tijdens het reizen met de bus worden bevorderd, zodanig dat reizigers meer controle over hun reis ervaren?
Er zijn nog steeds veel bushaltes zijn die niet voldoen aan de eisen van toegankelijkheid en inclusiviteit. Dit kan ervoor zorgen dat mensen met een beperking of een andere vorm van verminderde mobiliteit moeite hebben om gebruik te maken van het busvervoer, waardoor ze belemmerd worden in hun dagelijkse leven en activiteiten.
Het probleem
Uit ons onderzoek is ook naar voren gekomen dat mensen met een visuele- en fysieke beperking en reizigers met een taalachterstand vaak het reizen met het OV vermijden omdat het voor hen niet genoeg toegankelijk is en dus al afhaken bij de voorbereiding van hun reis. Ook bij het wachten op de bus en de busreis zelf speelt stress een rol.
Dat reizigers deze stress ervaren, is ook niet zo gek. Als we kijken naar de cijfers van het Parool, blijkt het namelijk dat er nog steeds veel bushaltes zijn die niet voldoen aan de eisen van toegankelijkheid en inclusiviteit.
Nog maar 27% van alle bushaltes zijn toegankelijk voor alle reizigers, 38% van alle haltes zijn toegankelijk voor fysiek beperkten en slechts 10% van alle haltes zijn toegankelijk voor visueel beperkten. (“DPG Media Privacy Gate”, z.d.-c)
Vernieuwde bushalte (bekijk hier de 360º tour >)
- We hebben gedacht aan fysieke bushaltes die goed toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.
- Daarnaast hebben we geleidelijnen geïntroduceerd, zodat reizigers met een visuele beperking zelfstandig kunnen navigeren bij de bushalte.
- Attentietegels zijn ook een belangrijk onderdeel van ons concept. Deze tegels maken een ander geluid wanneer iemand er met zijn voet of geleidestok overheen gaat. Zo kunnen reizigers horen dat er bijvoorbeeld een oplaadpaal of reisinformatie beschikbaar is.
- We hebben ook een stopknop bedacht die een lichtsignaal geeft aan de buschauffeur wanneer er reizigers staan te wachten.
- Om reizigers meer zekerheid en een gevoel van veiligheid te geven, hebben we gedacht aan info- / SOS-zuilen. Hier kunnen reizigers en voorbijgangers terecht met vragen of meldingen.
- Een OV-oplaadpaal binnen een straal van 400 meter van de bushalte zou het makkelijker maken voor reizigers om hun OV-kaart op te laden of hun reissaldo te checken of aan te passen.
- Tot slot hebben we een omroepsysteem bedacht dat automatisch aankondigt wanneer de eerstvolgende bus arriveert, gebaseerd op GPS-locatie.
Digitale- en analoge reisinformatie
‘Daan Reist Mee’ is een eenvoudige reisplanner in bushokjes. Het grote scherm is vrij toegankelijk voor iedereen en biedt een unieke ervaring voor reizigers. De reisplanner is gebruiksvriendelijk door het opdelen van stappen, eenvoudig taalgebruik en het gebruik van iconen. Daarnaast werkt de reisplanner spraakgestuurd. Daan stelt je reis samen op basis van je voorkeuren, zoals tijd, datum en extra overstaptijd. Hierdoor hoef je zelf niet meer te kiezen en vermindert het stress. Je kunt natuurlijk wel nog kiezen voor een ‘latere’ of ‘eerdere’ reis. Bekijk hier het digitale prototype >
‘Het maakt me niet uit welke bus ik neem, als ik maar aankom.’
Een ‘Daan Reist Mee’-mobiele app maakt ook deel uit van het concept. Hiermee reist ‘Daan’ echt met je mee door stapsgewijze begeleiding tijdens de reis. Daan geeft bijvoorbeeld een melding wanneer je (bijna) moet uitstappen. Geen telefoon? Geen probleem.Door je OV- of betaalpas bij de grote reisplanner te houden, wordt de reis tijdelijk opgeslagen. Bij het inchecken in de bus ontvang je een bonnetje met de reisroute. Bekijk hier de app >
Een digitaal informatiezuil vervangt de traditionele informatieborden door duidelijke pictogrammen en tekst. Ze tonen actuele reisinformatie en vermelden de redenen voor eventuele verstoringen. Reizigers kunnen ook de live-locatie van bussen volgen om beter te kunnen anticiperen. Daarnaast heeft de zuil een omroepsysteem waarin ‘Daan’, de digitale assistent, de volgende bus aankondigt.
Analoge reisinformatie: We begrijpen echter dat digitale informatie niet altijd beschikbaar is door eventuele storingen, daarom hebben we ook vernieuwde analoge informatie toegevoegd. Deze informatie moet altijd aanwezig zijn en is op een duidelijke en eenvoudige manier opgemaakt. Hierdoor weten mensen snel waar en hoe laat ze de bus kunnen nemen, evenals de locaties van nabijgelegen voorzieningen zoals winkels en ziekenhuizen.
Hier zie je het bushokje in het maximale formaat, deze heeft alles er op en eraan. We hebben er rekening mee gehouden dat dit qua kosten en ruimte niet op elke locatie geplaatst kan worden. Daarom hebben we gradaties van de bushalte ontworpen die strategisch geplaatst kunnen worden aan de hand van de locatie en doelgroep.
Er zijn verschillende elementen die losgehaald kunnen worden van het bushokje en op zichzelf gebruikt kunnen worden. Voor het concept is er besloten een aantal elementen als ‘noodzakelijk’ te beschouwen en deze vallen dan ook onder de standaard elementen. Deze elementen bevorderen de reis voor mensen met een fysieke-, digitale- en/of visuele beperking en vallen onder het minimale om de reis zelfstandiger te ondernemen.
- Elke bushalte is standaard uitgerust met de volgende onderdelen:
Analoge reisinformatie
Een digitale reisinformatie-zuil
Geleide- en waarschuwingslijnen
Een invalideknop
Een omroepsysteem
Een afvalbak
Een info- / SOS-zuil
Naast de standaard elementen zijn er ook extra elementen die gebaseerd op locatie toegevoegd kunnen worden. Er kan aan de bushokjes een ‘Daan Reist Mee’ interactieve reisplanner toegevoegd worden. Daarnaast streven we ook naar een OV-chipkaart oplaadpaal (in een straal van 400 meter).
Reactie plaatsen
Reacties